Introduktion till systematisk sökning
Uppladdad av Stina Larsson
Relaterad media
1.Välkommen till den här filmen som ger en introduktion till systematisk sökning efter vetenskaplig litteratur. Filmen ger en övergripande bild av vad det innebär att söka systematiskt och vilka sökstrategier som är lämpliga att använda.
2. Syftet med systematisk sökning är egentligen att fånga in alla studier som är relevanta för den aktuella frågeställningen. I praktiken handlar det om att hitta så många relevanta studier som möjligt.
3. En litteraturöversikt ger överblick över forskningen inom ett ämnesområde. Att genomföra en litteraturöversikt kräver systematik, så att slump och godtycklighet inte ska styra urvalet av artiklar och därmed påverka resultatet. Inom t.ex. medicin och omvårdnadsforskning handlar det om att säkerställa patientsäkerheten.
4. Det finns olika typer av översikter, här nämner vi två. En typ är den systematiska översikten eller systematic review, som det kallas på engelska. Det är en litteraturöversikt som enligt en specifik metod sammanställer all tillgänglig forskning inom ett avgränsat ämnesområde. En annan typ är den allmänna litteraturstudien som har inslag av den metod som används för systematiska översikter. Den är vanlig i examensarbeten inom omvårdnads- och hälsovetenskaperna. Det ställs olika krav på systematik beroende på typ av översikt och det illustreras på bilden. Högst krav på systematik ställs på översikter gjorda av forskare, som t.ex. metasynteser och systematiska översikter.
5. Det systematiska arbetssättet har ett antal olika kännetecken. Det är inte bara vissa enskilda delar som ska vara systematiskt utförda, som t.ex. sökningarna, utan hela processen ska präglas av systematik. Syftet styr hur sökfrågan formuleras. Det är viktigt att alla delar av processen dokumenteras, dvs vilka sökningar som gett träff på relevanta artiklar, vilka urvalskriterier som använts och kvalitetsgranskningen av de utvalda artiklarna. Ett kännetecken för en vetenskaplig studie är att den ska kunna upprepas och därför behöver tillvägagångssättet i studien vara transparent. Det manifesteras bl.a. i en väl dokumenterad process.
6. Informationssökningsprocessen brukar grovt delas upp i två skeden. Den ena kallas för orienterande sökning, men benämns även inledande eller ostrukturerad sökning, och den kan göras i en mängd olika typer av källor. Den syftar till att ge en överblick över det valda ämnesområdet, få en förståelse för terminologin och inblick i vilka som är de tongivande forskarna. Sökningarna behöver inte vara särskilt systematiska utan fungerar mer som testsökningar. Det kan kännas som ett planlöst letande, men är en viktig fas i informationssökningen. Så småningom går sökningen över i en strukturerad fas men övergången är flytande. För att i den strukturerade sökningen få fram det slutgiltiga urvalet av litteratur arbetar man systematiskt med ett antal olika verktyg som t.ex. blocksökning och ämnesordssökningar. Sökningarna görs också i flera databaser.
7. Blocksökning är en förutsättning för det systematiska arbetssättet och är ett kraftfullt verktyg för att kunna söka strukturerat och kontrollerat. Man söker varje del av syftet för sig och slår sedan ihop resultatet av dessa sökningar i en avslutande sökning. De viktiga byggstenarna är block med synonymer och varje block består normalt av både ämnesord och fritextord. Inom blocken används OR och mellan blocken används AND, för att bygga upp sökfrågan.
8. En väl utvecklad sökning syftar till att hitta så många relevanta dokument som möjligt och att reducera mängden irrelevanta dokument, dvs brus. På bilden illustreras relevanta dokument med svarta prickar och bruset med gråa prickar. Breda sökningar gör man med fritextord som söker i beskrivningen av den vetenskapliga texten. Smala, mer specifika sökningar kan göras med hjälp av ämnesord som är en taggning och som beskriver ämnet i artikeln. I en blocksökning kombineras båda typerna av sökningar och balans erhålls. Det finns skillnader i ämnesorden mellan databaserna och det medför att sökningarna måste anpassas till respektive databas.
9. Vill du veta mer om hur du använder olika sökstrategier och söktekniker, titta på fler filmer på HKRplay.
- Taggar
-