Söka med fritextord i PsycINFO
Uppladdad av Kerstin Herrström on februari 16, 2021
Relaterad media
1. I den här filmen ska jag visa hur du kan söka artiklar i databasen PsycINFO med en så kallad fritextsökning. Att söka med fritextord är bra för då får vi med även den senaste forskningen i sökningen men det behöver kompletteras med att söka på ämnesord i PsycINFO. Det beskrivs i en annan av våra filmer.
2. Vi går direkt till den avancerade sökningen för det är faktiskt enklast att söka där. Vi skriver nurse i det första sökfältet och cognitive therapy i det andra eftersom vi är intresserade av sjuksköterskor och kognitiv terapi. Stjärnan efter nurs och citattecknen för cognitive therapy är söktips som jag berättar mer om på en senare bild.
3. Vi gör en sökning och får över 1 200 träffar, vilket är ganska många. Vi får arbeta vidare med sökningen och i det här fallet anpassar vi sökningen med avgränsningar.
4. Vi ändrar till Anywhere except full text (NOFT) till höger vilket betyder att sökningen ska göras i informationen om artikeln och i sammanfattningen men inte i hela artikeltexten. Det viktigaste i en artikel beskrivs i informationen om den och i sammanfattningen. Vi kan också avgränsa ytterligare med filter som t.ex. peer-reviewed, alltså att tidskriften som artikeln är publicerad i ska vara vetenskaplig granskad.
5. Till vänster om träfflistan går det att begränsa med t.ex. publiceringsdatum som du väljer utifrån ditt ämnesområde och syfte och även här har du en möjlighet att avgränsa till vetenskapligt granskad tidskrift.
6. Det går att göra flera avgränsningar om du bara är intresserad av en viss metod eller om du vill styra vilka språk artiklarna ska vara skrivna på. Vilka avgränsningar du behöver göra beror på vad du ska skriva om så de kan variera. Det här är några exempel.
7. Här visas vilka avgränsningar som vi har gjort så här långt.
8. Ett sätt att förbättra sökningen och få fler relevanta träffar är att använda frassökning. Ibland vill man söka på ett uttryck som består av flera ord. Om vi då skriver uttrycket inom citattecken får vi träffar där alla orden finns med i den ordningen de är skrivna. I vårt tidigare exempel har vi skrivit cognitive therapy inom citattecken och fått fler relevanta träffar eftersom vi slipper träffar där cognitive står på ett ställe i artikeln och therapy på ett annat.
9. Ytterligare ett sätt att förbättra sökningen är att trunkera sökord som vi gjorde med nurs* på en av de tidigare bilderna. Det innebär att vi kan söka på ett ord och alla dess ändelser i en och samma sökning. Här ser vi exempel på ordstammarna nurse och qualit och en del träffar som vi får om vi trunkerar dem.
10. Tänk på att den här sökningen bara är ett exempel. Hade vi gjort den på riktigt skulle vi t.ex. ta med synonymer till cognitive therapy som bl.a. self-instructional training. Anledningen till att vi behöver använda synonymer i vår sökning är att olika författare ofta använder olika begrepp för att uttrycka samma sak. Det bästa sättet att söka på då är med blocksökning och det berättar vi om i en annan film.
11. I arbetet med att hitta artiklar kommer du att göra många sökningar. Väljer du Recent searches kommer du till en sökhistorik där du hittar dina tidigare sökningar.
12. I Recent Searches kan du ändra, kombinera och spara sökningar m.m. och det gör du under Actions. Om du vill spara en sökning klickar du i rutan till vänster om sökningen och sedan på Save ovanför sökningarna.
13. Då kan du skapa ett My Research-konto där du kan spara sökningar.
- Taggar
-